KISAH ISRAK MIKRAJ PDF

KISAH ISRAK MIKRAJ PDF

Menurut hadith sahih, adalah di Baitulmuqaddis Nabi Muhammad s.a.w. naik ke syurga semasa peristiwa Israk Mikraj. Kota itu kemudiannya ditawan oleh. Kisah Israk dan Mikraj Nabi Muhammad s.a.w. By Sayid Muhammad Alawi. About this book · Get Textbooks on Google Play. Rent and save from the world’s. Teks Cerita Israk Mikraj. Uploaded by Zanariah Zainal Abidin. teks. Copyright: © All Rights Reserved. Download as DOCX, PDF or read online from Scribd.

Author: Kehn Kagagami
Country: Puerto Rico
Language: English (Spanish)
Genre: Video
Published (Last): 10 September 2010
Pages: 192
PDF File Size: 15.37 Mb
ePub File Size: 14.43 Mb
ISBN: 767-2-80794-807-7
Downloads: 84463
Price: Free* [*Free Regsitration Required]
Uploader: Baktilar

Pada tahunsemasa Perang Enam HariIsrael menawan Baitulmuqaddis Timur dan mula mengambil langkah untuk menyatukan Baitulmuqaddis di bawah penguasaan Israel. Menurut satu pelan PBB, Baitulmuqaddis sepatutnya menjadi sebuah bandaraya antarabangsa dan bukan mijraj daripada negeri orang Arab ataupun negeri orang Yahudi.

Lihat Terma-Terma Penggunaan untuk butiran lanjut. Cyrus IIraja Parsi membenarkan orang Yahudi kembali ke Baitulmuqaddis dan membina semula kuil mereka. Pendatang-pendatang Mi,raj yang mendapat perhatian daripada kerajaan British menyebabkan orang Islam amnya dan orang Arab khususnya mendapat layanan yang tidak adil.

Semasa Perang Arab-IsraelBaitulmuqaddis terbahagi kepada dua. Pada kurun kedua, Maharaja Rom memerintahkan supaya Baitulmuqaddis dibina semula dan membina sebuah kuil orang Rom di situ sambil menghalang kegiatan keagamaan orang Yahudi. Hal ini mengakibatkan berlaku pemberontakan di Baitulmuqaddis yang kemudiannya menyebabkan Perang Iksah berlaku selepas pemerintahan Mandat British berakhir.

Selepas pemberontakan tersebut, orang Yahudi dibenarkan tinggal di situ tetapi dalam jumlah yang kecil.

Ramai orang berpendapat Baitulmuqaddis pada kosah itu merupakan tanah yang paling subur di Palestin. Rupa Baca Sunting Sunting sumber Lihat sejarah. Hal ini menyebabkan berlakunya Perang Salib.

  LIDETU AYALEW BOOK PDF

Sulaiman al-Qanuni membina semula tembok Baitulmuqaddis yang dapat kita lihat sehingga ke hari ini.

Kisah Israk dan Mikraj Nabi Muhammad s.a.w – Sayid Muhammad Alawi – Google Books

Namun demikian, Maharaja Byzantine iaitu Constantine membina Baitulmuqaddis sebagai pusat keagamaan Kristian dengan membina Church of the Holy Sepulchre pada tahun masihi. Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas. Beliau kemudiannya membina sebuah masjid kayu di tempat yang sekarang merupakan kompleks bangunan Masjid Al Aqsa. Semasa pemerintahan awal Islamterutamanya semasa pemerintahan kerajaan Ummaiyyah dan kerajaan Abbasiyyahkota Baitulmuqaddis berkembang.

Beliau mendapati tempat itu terlalu kotor dan mengarahkan supaya lisah dijalankan. Status Baitulmuqaddis Timur tetap menjadi satu isu yang kontroversi. Orang Yahudi dilarang memasuki Baitulmuqaddis.

Sejarah Baitulmuqaddis

Menurut orientalis Barat, Baitulmuqaddis mula menjadi tumpuan selepas Nabi Daud a. Wikimedia Commons mempunyai media berkaitan Sejarah Baitulmuqaddis. Perlu diingatkan bahawa kubah yang bersalut usrak dan berbentuk oktagon ini tidak sama seperti Masjid Al Aqsa di sebelahnya yang dibina tidak lama kemudian. Pada tahunBaitulmuqaddis ditawan oleh Empayar Turki Uthmaniyyah.

Nebuchadnezzarraja Babylon kemudiannya menakluk Baitulmuqaddis dan memusnahkan Kuil Sulaiman. Mereka kemudiannya membunuh kesemua penduduk bukan Kristian yakni Muslim dan Yahudi. Yang tinggal hanyalah sebahagian daripada kuil itu yang dikenali sebagai Tembok Barat. Bahagian baratnya yang meliputi bandar baru menjadi sebahagian daripada Israel manakala Bahagian timurnya termasuklah kota lama Baitulmuqaddis menjadi milik Jordan. Saidina Umar Al-Khatab secara peribadi pergi ke Baitulmuqaddis untuk menerima penyerahan Baitulmuqaddis kepada kerajaan Islam.

Ruang nama Rencana Perbincangan. Baitulmuqaddis dinamakan semula menjadi Aelia Capitolina.

Kisah Israk dan Mikraj Nabi Muhammad s.a.w

Kerajaan ini isrsk sehingga tahun ; Baitulmuqaddis sendiri ditawan oleh Salahuddin Al Ayubi pada tahun Beliau seterusnya ditawarkan bersembahyang di dalam Church of the Holy Sepulchre tetapi menolaknya dan sebaliknya meminta supaya dibawa ke Masjidil Aqsa Al Haram Al Sharif.

  GENERAL AGRICULTURE BY MUNIRAJ SINGH PDF

Enam tahun kemudian, Qubbat As-Sakhrah dibina. Baitulmuqaddis kemudian dikatakan diperintah oleh Nabi Sulaiman a. Walau bagaimanapun, pada 23 JanuariParlimen Israel meluluskan satu resolusi untuk menjadikan Baitulmuqaddis sebagai ibu kieah Israel.

Keganasan ini terus meningkat sepanjang tahun an dan an. Struktur ini terdiri daripada sebuah batu yang dikatakan tempat Nabi Muhammad s.

Mengikut ahli sejarah YahudiNabi Sulaiman a. Kuil Misah kemudiannya dibina oleh Herod Agung tetapi selepas kematiannya, kota ini jatuh ke tangan Rom.

Sejarah Baitulmuqaddis – Wikipedia Bahasa Melayu, ensiklopedia bebas

Walaupun Al Quran tidak menyebut mengenai nama “Baitulmuqaddis” tetapi hadith ada menyebut mengenainya.

Pemerintahan awal Islam juga mewujudkan sebuah tolenrasi di antara kaum.

Pihak British kemudiannya membina rumah-rumah baru di sini dan menyebabkan Baitulmuqaddis berkembang sehingga luar daripada temboknya. Diambil daripada ” https: Orang Yahudi tetap tidak dibenarkan memasuki Baitulmuqaddis mikrj semasa pemerintahan misah Empayar Parsi pada tahun hingga tahun Selama tahun selepas itu, kota ini menjadi tidak penting bagi kerajaan Rom.

Salahuddin juga membenarkan semua orang beribadat di Baitulmuqaddis tidak kira sama ada KristianMuslim atau Yahudi. Dengan kemenangan mereka itu, tentera British di Mesir memasuki Baitulmuqaddis pada 11 Disember

Previous post: