JURNAL PENDERAAN FIZIKAL KANAK-KANAK PDF

JURNAL PENDERAAN FIZIKAL KANAK-KANAK PDF

PENDERAAN KANAK-KANAK: PENDERAAN FIZIKAL DEFINISI: PENDERAAN FIZIKAL berlaku apabila kekasaran fizikal digunakan terhadap . Uploaded by. ha des. Kecuaian dan Pengabaian Kanak-kanak oleh Ibu Bapa: Kedudukannya di. Jurnal Perspektif Jil. 7 Bil. Penderaan Fizikal Di Kalangan Kanak-kanak Pada. () Penderaan fizikal di kalangan kanak-kanak pada satu kajian kes kawalan di Hospital Kuala Lumpur. Jurnal Kesihatan Masyarakat, 2 (2). pp.

Author: Tujind Sasar
Country: Syria
Language: English (Spanish)
Genre: History
Published (Last): 25 November 2016
Pages: 213
PDF File Size: 1.83 Mb
ePub File Size: 20.34 Mb
ISBN: 779-2-97563-820-2
Downloads: 66015
Price: Free* [*Free Regsitration Required]
Uploader: JoJoshakar

SISTEM PERMATA Q

Berdasarkan maklum balas uji rintis, instrumen ini telah dimurnikan, ditambah baik dan disemak oleh panel pakar dari dalam dan luar negara yang dilantik oleh pihak PERMATA Negara. Sijil perlu diperbaharui setiap tiga 3 tahun. Panduan ini mengandungi penerangan mengenai proses penilaian dan indikator-indikator kualiti yang dinilai bertujuan membantu pengusaha kanai-kanak pendidik TASKA PERMATA memahami tanggungjawab mereka untuk memastikan amalan kualiti yang tinggi berdasarkan elemen-elemen standard kualiti yang dinyatakan.

Penilaian Kendiri atas talian bersandarkan enam 6 SP iaitu:. Bagi setiap SP, jumlah item dinyatakan dan titik ambang ditetapkan dalam peratus. Panel Penilai akan melakukan pemerhatian, temubual, rakaman, menilai dokumen dan sebagainya seperti yang termaktub dalam Instrumen Penilaian Validasi. Kriteria penganugerahan adalah seperti berikut:. Mesti memenuhi semua indikator wajib yang ditetapkan bagi setiap SQ. SP1 terdiri daripada perkara-perkara berikut:.

Standard 1 Kurikulum Pembelajaran. Standard 3 Interaksi Pendidik dan Kanak-Kanak. Standard 4 Pembangunan Profesionalisme dan Pembelajaran. Standard 5 Kolaborasi Ibu Bapa dan Komuniti. Penilaian Kendiri atas talian bersandarkan enam 6 SP iaitu: Etika Dan Profesionalisme SP2: SP1 terdiri daripada perkara-perkara berikut: Pendidik memastikan kanak-kanak selesa dan bersedia.

Pendidik memberi salam dan bertanya khabar dengan ceria dan mesra, mengambil kedatangan dan memanggil nama dengan penuh kasih sayang. Pendidik dan kanak-kanak berdiri tegak dan menyanyi dengan penuh bersemangat.

Kanak-kanak membaca ikrar Rukun Negara. Kanak-kanak duduk dengan selesa dan menunggu makanan dihidangkan atau mengambil sendiri makanan masing-masing.

Kanak-kanak membaca doa bersama pendidik sebelum makan. Pendidik menjadikan masa makan ceria dan gembira. Pendidik menggalakkan fuzikal menghabiskan makanan yang dihidangkan. Kanak-kanak membaca doa lepas makan setelah semua kanak-kanak selesai makan Kanak-kanak beredar ke ruang aktiviti bebas untuk berehat selepas makan. Pendidik menunggu bersama kanak-kanak.

Kanak-kanak mengelap tangan dengan tuala kecil masing-masing. Kanak-kanak diajar menjimatkan air dengan menutup pili air. Kanak-kanak mengelap mulut dan tangan dengan tuala kecil masing-masing. Pendidik kanak-kanwk kanak-kanak yang masih perlu bantuan.

Kanak-kanak lelaki dan perempuan diasingkan Kanak-kanak menanggalkan pakaian dan memakai tuala dalam kumpulan kecil orangmanakala yang lain menjalankan aktiviti bebas sambil menunggu giliran.

Kanak-kanak melipat dan memasukkan pakaian kotor ke dalam beg pakaian kotor masing-masing. Kanak-kanak bersedia untuk mandi dalam kumpulan kecil orang. Pendidik memastikan kanak-kanak membasahkan seluruh anggota badan. Sekiranya kanak-kanak mencuci rambut, Pendidik memastikan syampu diguna dalam kuantiti yang sesuai. Pendidik memastikan kanak-kanak membilas seluruh anggota badan dengan sempurna.

  BIOMECANICA DE LA ARTICULACION SACROILIACA PDF

Pendidik memastikan kanak-kanak menutup pili air selepas mandi. Pendidik membantu kanak-kanak mengelap badan dari bahagian kepala hingga ke kaki termasuk bahagian pelipat dan bahagian sulit sehingga kering. Pendidik memastikan kanak-kanak memakai tuala ketika keluar dari bilik mandi.

Kanak-kanak menyidai tuala di tempat yang disediakan. Pendidik mengasingkan kanak-kanak lelaki dan perempuan Pendidik membantu menanggalkan pakaian dan memakaikan tuala kepada orang kanak-kanak, manakala yang lain bermain bebas sambil menunggu kanakk-anak.

Pendidik membantu kanak-kanak melipat dan memasukkan pakaian kotor ke dalam beg pakaian kotor masing-masing. Pendidik membantu kanak-kanak membasahkan seluruh anggota badan. Sekiranya kanak-kanak mencuci rambut, Pendidik membantu mensyampu rambut kanak-kanak. Pendidik membantu kanak-kanak membilas seluruh anggota badan dengan sempurna. Pendidik menggalakkan kanak-kanak menutup pili air selepas mandi. Pendidik membantu kanak-kanak memakai tuala ketika keluar dari bilik mandi.

Kanak-kanak diajar menyidai tuala di tempat yang disediakan. Pendidik menanggalkan pakaian dan lampin bayi, membalutnya dengan tuala — bersedia untuk mandi. Pendidik membersih muka, mata, telinga dan hidung bayi dengan betul.

Pendidik memandikan bayi dengan teknik yang betul. Sambil mengurut, Pendidik bercakap dengan bayi dengan mesra dan kasih sayang. Bayi dipakaikan pakaian dengan cara yang betul. Pendidik pastikan kanak-kanak berpakaian bersih dan selesa. Kanak-kanak digalakkan menyiapkan sendiri tempat tidur mereka. Kanak-kanak Muslim membaca doa tidur. Pendidik memperdengarkan alunan zikir atau muzik yang menenangkan.

Perlu ada orang dewasa mengawasi setiap kumpulan kanak-kanak yang sedang tidur. Kanak-kanak yang tidak mahu tidur, dipastikan ia dapat berbaring dan berehat di tempatnya atau berikan aktiviti yang senyap dan tidak mengganggu rakan-rakan yang sedang tidur. Kanak-kanak mengemas tempat tidur masing-masing dan membantu rakan-rakan. Kanak-kanak bersedia untuk mandi dan menyalin pakaian. Buku Log Harian Anak diserah kepada ibu bapa semasa mengambil kanak-kanak pulang.

Items where Author is “Muhd Khairi O., ” – UKM Journal Article Repository

Pendidik juga menyediakan rekod berterusan berkaitan perkembangan kanak-kanak berasaskan pemerhatian semasa sesuatu peristiwa tertentu.

Kanak-kanak membawa beg keluar dan menyusun ke tempat yang disediakan. Kanak-kanak berkumpul dalam kumpulan kecil dan berbincang dengan Pendidik apa yang telah dipelajari pada hari tersebut membuat refleksi. Kanak-kanak membuat aktiviti bebas bermain dengan blok, puzzlebuku ceria, dsb atau aktiviti luar berbasikal, main penderaab, dsb sementara menunggu kedatangan ibu bapa.

Pendidik dan kanak-kanak mengucap salam kepada ibu bapa yang datang. Kanak-kanak bersalam dengan Pendidik dan mengucapkan selamat tinggal. Kanak-kanak diberikan masa yang cukup untuk bermain sendiri mainan yang disukainya.

Pendidik mengesan minat kanak-kanak daripada aktiviti main bebas mereka. Pendidik memantau kanak-kanak mengambil alatan sand play dan bermain dengan baik dengan rakan-rakan.

  DAFSTB HEFT 600 PDF

Pendidik memastikan aspek keselamatan dijaga dan memantau supaya tidak ada sebarang masalah, seperti kanak-kanak membaling pasir ke arah kawan dan berebut alat mainan.

Pendidik menggalakkan kanak-kanak berfikir mengenai konsep awal sains atau awal matematik yang mereka pelajari dari aktiviti main pasir. Pendidik memberi perhatian kepada kanak-kanak yang berkudis, alahan, luka atau tidak sihat agar tidak bermain pasir.

Kanak-kanak membasuh tangan dan kaki menggunakan sabun selepas bermain pasir. Kanak-kanak menanggalkan pakaian dan mandi jika agak kotor selepas bermain pasir.

Pendidik membantu kanak-kanak memahami konsep pembelajaran bermain air, memberi ransangan, menggalakkan penerokaan dan menyoal dengan pelbagai soalan. Pendidik menyelia kanak-kanak masuk ke bilik mandi, menanggalkan pakaian dan mandi jika kanak-oanak. Pakaian basah dimasukkan ke dalam bekas yang disediakan. Kanak-kanak diajar mengemas diri dengan baik.

Sebelum nature walkkanak-kanak dipastikan memakai kasut dan beratur mengikut kumpulan umur. Pendidik memanggil nama dan mengira bilangan kanak-kanak yang turut serta dalam nature walk.

Sistem PERMATA Q

Pendidik menerangkan peraturan keselamatan kepada kanak-kanak, dan memberitahu pederaan yang hendak dilihat semasa aktiviti. Kanak-kanak mengenakan tali skipping jika perlu dan bergerak dalam kumpulan dengan teratur. Jika melintas jalan, kanak-kanak diajar cara melintas jalan. Pendidik mesti selalu peka dan cekap mengawasi kanak-kanak terutama jika ada yang menyentuh, mengambil atau memegang sesuatu objek atau tumbuhan.

Pendidik hendaklah merangsang deria dan pemikiran kanak-kanak menjadi suka ingin tahu, suka bertanya, dan menyedari serta menghayati keindahan alam. Selepas aktiviti, kanak-kanak dipastikan mencuci kaki dan tangan dan berbincang tentang apa yang telah dilihat.

Bayi dan kanak-kanak digalakkan bermain dengan alat mainan manipulatif setiap hari. Selepas aktiviti, kanak-kanak digalakkan menyimpan alat-alat mainan dalam bakul atau di tempat asalnya sebagai latihan urus diri dan kebersihan taska. Pendidik menunjuk cara yang betul memegang gunting, arah gunting dihalakan, dan aktiviti yang akan dijalankan. Pendidik memberi bimbingan kepada kanak-kanak yang belum kanakk-anak cara menggunakan gunting dan menggalakkan mereka mencuba sendiri.

Pendidik telah mengambil langkah-langkah keselamatan dan sentiasa mengawasi kanak-kanak semasa aktiviti berjalan Pendidik memastikan kanak-kanak dapat menghasilkan tampalan.

Pendidik bersama kanak-kanak mengemas dan membersihkan ruang yang telah digunakan. Pendidik membina keyakinan diri kanak-kanak fizika memuji hasil seni kanak-kanak. Pendidik memberi galakkan kepada kanak-kanak mencuba sendiri sambil memuji hasil kerja mereka.

Kanak-kanak menjalankan aktiviti dalam penseraan tenang, ceria, gembira dan terangsang. Pendidik menunjukkan minat dan menghargai hasil kerja kanak-kanak. Pendidik menyediakan alat tizikal yang diperlukan dan memastikan alatan mencukupi untuk semua kanak-kanak.