ARHITEKTURA RENESANSE PDF

ARHITEKTURA RENESANSE PDF

Explore Marija Labady’s board “Arhitektura od renesanse do postmodernizma” on Pinterest. | See more ideas about Architects, Historical Architecture and. File:Banski dvor – arhitektura renesanse, klasicizma obojena folklornim motivima. JPG. Size of this preview: × pixels. Other resolutions: × pixels. Arhitektura renesanse i baroka Subscribe to this list Zlatno doba Dubrovnika XV. i XVI. stoljeće: urbanizam, arhitektura, skulptura, slikarstvo, iluminirani.

Author: Arabei Samucage
Country: Djibouti
Language: English (Spanish)
Genre: Automotive
Published (Last): 24 May 2004
Pages: 399
PDF File Size: 19.32 Mb
ePub File Size: 14.19 Mb
ISBN: 818-6-12752-706-1
Downloads: 67410
Price: Free* [*Free Regsitration Required]
Uploader: Tygokora

File:Banski dvor – arhitektura renesanse, klasicizma obojena folklornim motivima.JPG

House of Blackheads – Riga. Velika mesta severne Italije so uspevala s trgovino s preostalo Evropo: Razvoj tlorisa v posvetni arhitekturi je potekal v Pogled Preberi Uredi Uredi kodo Zgodovina.

Imenski prostori Stran Pogovor. By using this site, you agree to the Terms of Use and Privacy Policy. Vojvoda je zaposlil Luciana Laurana iz Dalmacijeznanega po svoji strokovnosti za trdnjave.

Renesančna arhitektura – Wikipedija, prosta enciklopedija

Zgornji del treh arhitekgura velikih nadstropij je dodal Michelangelo. Michelangelo vzame vse Brunelleschijeve komponente in jih podredi svoji volji. Namesto da bi se razvijal, kot je to storil v Italiji, je postal polnopravni. Sredinski odsek, podoben kot pri svetem Andreju v Mantovi, temelji na triumfalnem loku, vendar ima dve jasni horizontalni delitvi, kot pri Santa Maria Novella.

  ATHENAZE 2 ITALIAN PDF

Stropovi so ravni ali kasetirani. Zgornje nadstropje in njegov pediment daje vtis o stiskanju spodnjega dela. V Rimu je Bramante ustvaril tisto, kar je bilo opisano kot “popoln arhitekturni dragulj”, Tempietto v samostanu San Pietro v Montoriju.

History of ArtNew York: Na vrhu kupole Panteona je odprtina premera 8 metrov. Views View Edit History.

V zgodnjih letih The following other wikis use this file: V drugih projektih Wikimedijina zbirka. Petra in postavljen temeljni kamen. Za podrobnosti glej Pogoje uporabe. Desetletje kasneje je zgradil Villa Medici v Fiesolu.

Besedilo se sme prosto uporabljati v skladu z dovoljenjem Creative Commons Priznanje avtorstva-Deljenje pod enakimi pogoji 3. This page was last edited on 21 Novemberat Retrieved from ” https: V notranjosti je Alberti opustil tradicionalno ladjo in stranski ladji.

Microsoft Windows Photo Viewer 6. Kupola je navdihnila nadaljnja verska dela v Firencah. Projekcija reda pilastrov, ki opredeljujejo arhitekturne elemente, a so v bistvu nefunkcionalni, so zelo plitki.

Arhitektura renesanse by Tena Loncarevic on Prezi

Summary [ edit ] Description Banski dvor – arhitektura renesanse, reneesanse obojena folklornim motivima. Arhitekti so v obdobju manierizma eksperimentirali z uporabo arhitekturnih oblik, da bi poudarili trdne in prostorske odnose.

  KL SN102 PDF

Pogosto se uporabljajo v arkadah, podprtih na stebrih ali slopih z velikimi kapiteli. Navidezno je ustvaril tri rede zunaj treh opredeljenih rustikalnih ravni, celoto pa obvladuje ogromen romanski venecki se razprostira nad cesto za 2,5 metra.

Slog se je pojavil po poroki kralja Matije Korvina in Beatrice Neapeljske leta