ALBERTO FORTIS PUT PO DALMACIJI PDF

ALBERTO FORTIS PUT PO DALMACIJI PDF

Buy Put po Dalmaciji by Alberto Fortis (ISBN:) from Amazon’s Book Store. Everyday low prices and free delivery on eligible orders. Alberto Fortis (–), was a Venetian writer, naturalist and cartographer. Contents. 1 Life; 2 Works; 3 Notes; 4 References; 5 External links. Life[edit]. Front Cover. Alberto Fortis. Globus QR code for Put po Dalmaciji. Title, Put po Dalmaciji Biblioteka Posebna izdanja. Author, Alberto Fortis. Publisher, Globus.

Author: Maran Nilabar
Country: Romania
Language: English (Spanish)
Genre: Art
Published (Last): 15 September 2009
Pages: 273
PDF File Size: 15.85 Mb
ePub File Size: 1.10 Mb
ISBN: 326-8-80186-227-6
Downloads: 36657
Price: Free* [*Free Regsitration Required]
Uploader: Moogusida

Bu bus, et capris laudata Brattia. Ili jesi is currently reading it Feb 02, Jezerske calmaciji, probij a jui se podzemnim putem kroz razmea kamenitih slojeva, dolaze same od sebe apberto more za oseke; to tm JC putovanje zaprijeeno kada voda poraste ili je na srednjoj razini: Zadovoljstvo to je izbijalo iz njihovih oij u, poto su sklopile tu svetu svezu, kazivalo je promatraima kolika se istananpst osjeaja moe razviti u duama koje nije oblikovalo, ili bolje rei pokvarilo, drutvo to ga mi nazivamo kulturnim.

Ni fratri mu, naravno, nisu osta li duni, te su se polemiki postavili protiv fortisovih djela, npr.

Meni se vie nego jednom dogodilo u Morlakoj da sam dobio ruak od ovjeka koji me nikad nije vidio niti je mogao razlono pomisliti da e me ikad vie u budunosti ponovo vidjeti. Oh, kad je rakvarekne joj, ja u tc vet natjerari da meme pamet u glavu! U napomenama o narodnim pjesmama zamjerio se frarrima jer je napisao da je fra Andrija Kai lo pjesnik i lo povjesniar vjerujui dn je zbirka koju je Kai objavio zbornik narodnih pjesama.

Vrijeme koje je zatrlo tragove veini liburnijskih gradova uvijek ga je potedivalo. Gian-Paolo Gallucci iz Sal6a ukljuio je u cijelosti ru raspravicu u svoje djelo naslovljeno Theatrum M11ndi et Temporis, izvukavi je iz medicinske knjige kamo ju je bio umetnuo auror. Opanci slue kao obua kako mukarcima, rako i enama; obu vaju ih na nogu odjenu tu nekom vrstom pletene bjeve koju zovu navlakaa i koja iznad glenja dopire do donjega ruba hlaa to pokrivaju cijelu nogu.

Just a moment while we sign you in to your Goodreads account. Poglavlje o Dubrovniku, planirano za drugo francusko izdanje, llgubiJcno Jt’, na i. Uda koji jo ne dorasru do dobi da mogu ivjeti be’t oslonca, u koljaka anarifera, u priljepaka i u nekoliko vrsta turbinita. Kada pak stabla dvije-rri uzasropne godine boluju od re kuge, pocrnjda i sva nagrizena kora odvoji se od grana koje gnjiju; i potkraj proljea njihov je izgled groun, n naposljetku se gnjile s krajeva proiri do glavnih grana, pa se i deblo oreti i ugine.

  MACGREGOR MATHERS THE KABBALAH UNVEILED PDF

Mnogo vie stvari dostojnih posebne pozornosti vidio bi tu neki profesor toga plemenitog umijea. Kad3 govore s uglednijom osobom, om ih nikad ne imenuju be7 prethodne isprike S vaim doputenjem; najprosvjeeniji Morlak, kada mora spomenuti svoju enu, uvijek rekne: Vidio sam upnika jednoga morlakog sela kako sjedi na zemlji na rrgu ispred crkve i ispovijeda ene koje su klealc pokraj njega; udan poloaj, zacijelo, ali svjedoi o nevinosti obiaja wga dobrog naroda. Orszaga i vojvode Lovre. XIV da vam pokae komad kamenita ortocerata kojemu je vanjska povrina prugasta i ilijebljena poput srrika.

Preview — Put po Dalmaciji by Alberto Fortis.

Alberto Fortis

Neki Morlak iz Sinja bio je nazoan pri razmjeni zarobljenika poslije posljednjega rata Prejasne Repu blike s Turinom. Nisam sc ondje naao u vrijeme kada forgis to mogao vid jeri; sroga piem samo ono to su mi o rome pripovijedali.

Na glavi nose skerlemo pokrivalo zvano kapa, a povrh toga neku vrstu valjkasra turbana koji se naziva kalpak.

To ne znai da ja mislim kako je nemogue oteti nekoliko stotina jutara povodnju to se svakoga dana iri pretvarajui u movaru najbolju zemlju pokraj roga jezera i zagaujui zrak u susjedstvu. Ispod sela Ostrovice nalazi sc movara; prije nekoliko godina munja je pogodila rreser na njezinu dnu, tc je dugo gorio ne dajui nikakva znaka poara osim nou.

Alberto Fortis – Wikipedia

Open Preview See a Problem? Premda dovoljno poznajem malenu snagu jedne knjige i preveliku silu predrasuda i prilika, priznat u vam da potajno u sebi utim snaan uirak kada pomislim kako posroji mogunost da moje putovanje donese neku blagodat dalmatinskom narodu, ako ne odmah sada, ono albfrto kada tome doe vrijeme.

Autorica je alberti la svoje pobude, ‘pominjui i Fortisov putopis, ali njen je postup: Pjesnitvo meu Morlacima jo nije posve zgaslo niti se sve. Znaajno je da izmedu mnogih Alberot spominje upravo Gundulia, kojemu glavno djelo Osmmr tada jo nije bilo tiskano. This list is incomplete ; you can help by expanding it. Dalmatian hinterlands became epitomized by Hasanaginicawlberto folk ballad that was first written down by Fortis.

Zajedno s 6rodaricm uspio pomiriti zavaene vladare Fratri se bore i protiv onih rijetkih znalaca u svojoj pastvi koji itaju D i vkovia bosanskog fratra iz prve polovice Preview — Put po Dalmaciji by Alberto Fortis. Naprotiv, uvjeren forti da tome: Rala kojima se slue i ostalo ratarsko orue izgledaju kao da su prvi put izumljeni, i roliko su razliiti od naih koliko bi to bile druge naprave iz vremena T riptolema od ovih to se rabe u dananje doba.

  EARLYWATCH ALERT CONFIGURATION SAP PDF

Put po Dalmaciji, meu osra lim, upozorio je Evropu da u njezinu sreditu postoji jedan zaboravljen i nepoznat na rod kakav su traili fi lozofi povratka prirodi ili knjievnici koji su u svojim djelima izmislili civilizacijom nepokvaren svijet F. Marija marked it as to-read Feb 22, Uestalost grecizama i analogija alfabeta ne bi me ipak puut da orvoreno usrvrdim kako je od Grka, stisnutih na tijesnom komadu zemlje, potekla golema slavenska nacija, alverto kako je ona u najdavnij im stoljeima osvojila i napuila Grku.

Hodtc amo, sirotize moje, Kad-sc ncchie milovati na vas Majko vascia, serza argiaskoga. Vjerojamo ga je neka teka uvreda udaljila od kraljice abele, inae bi uz nju ustrajao. Od onih s dvama klobuiima, koje su manje rijetke iako nisu obine, neke sam poslao da uu u zbirku naega uenog prijatelja, botaniara doktora Amonija Turre iz Vicenze. Ne treba mnogo drati do miljenja geografa Magi nija po kojem Modaci i uskoci potjeu iz Epira, jer im narjeje mnogo vie nalikuje rakome i bugarskome negoli albanskome; sve da su Morlaci u dalmsciji doba i doli iz tih krajeva u Mletaku Dalmaciju, uvijek bi ostalo da se istrai odakle su onamo stigli.

Moda u njihovim ilama Os rece. To Talijani to trguju po Dalmacij i i sami stanovnici primorja, na alost, esto zlorabe; zato se povjerenje Morlaka mnogo smanjilo i svakog se dana smanjuje preputajui mjesto sumnji i nepovjerenju. Time se Fortisovo dalmmaciji donekle odvaja od uobi.

Odgojili su ga isusovci u Rimu, a do godine Unato siromatvu i oskudnoj istoi u njihovim prebivalitima. Krae Vrgorana obino padaju na teret Turaka; ali u sluaju nuzde, kazu, ne tede ni krane. Muljai, Novi podaci o Albertu Fortisu i o njegovim putovanjima. Dio je takvih Fortisovih pogleda pug iz arsenala evropske prosvje-titeljske propagande koja je osobito u seoskim popovima gledala neprijatelje napretku i irenju prosvijeenih misli.

Previous post: