AKTA DADAH BERBAHAYA PDF

AKTA DADAH BERBAHAYA PDF

Undang-undang dadah berbahaya: Mengandungi Akta Dadah Berbahaya ( Akta ) & peraturan-peraturan, Akta Dadah Berbahaya (Perlucuthakan. akta akta dadah berbahaya. (langkah-langkah pencegahan khas) Mengandungi segala pindaan hingga 1 Januari Diterbitkan. Jul 17, Restriction on importation of raw opium, coca leaves, poppy-straw and cannabis. 5. Restriction on exportation of raw opium, coca leaves.

Author: Shaktigore Faugrel
Country: Romania
Language: English (Spanish)
Genre: Science
Published (Last): 24 March 2005
Pages: 360
PDF File Size: 12.56 Mb
ePub File Size: 3.45 Mb
ISBN: 459-9-35293-453-7
Downloads: 48136
Price: Free* [*Free Regsitration Required]
Uploader: Maran

Sejak beberapa tahun kebelakangan ini, beberapa tokoh terkemuka di Malaysia telah berpendapat terdapat keraguan terhadap keberkesanan hukuman mati mandatori dalam menghalang pengedaran dadah dan – tidak berkaitan dengan artikel ini – membunuh.

Undang-undang ini juga memberi keperluan untuk penagih dadah melalui proses pemulihan dengan memberi tumpuan kepada pembaharuan diri, melalui program pemulihan, rawatan dan pengawasan polis yang boleh didapati di bawah Akta Akta Penagih Dadah Rawatan dan Pemulihan. Ini juga menimbulkan persoalan etika:. Butiran ini mungkin membolehkan pihak berkuasa untuk menjalankan siasatan terperinci dan juga boleh digunakan untuk menyokong pembelaan anda di mahkamah jika anda didapati bersalah.

Dalam kes ini, Timbalan Pendakwa Raya hanya perlu membuktikan bahawa beg itu berada dalam kawalan dan jagaan fizikal anda.

Tempoh tahanan reman boleh menjangkau masa yang lama tidak kurang dari setahun kerana proses perbicaraan turut memakan masa. Walaupun ia mungkin tidak sopan untuk memeriksa barangan orang lain, undang-undang mengenakan kewajipan ke atas anda untuk menyemak dan memeriksa jika terdapat barangan seludup.

Untuk membuktikan kesalahan mengedar dadah, pertamanya pendakwaan perlu membuktikan bahawa anda memiliki dadah berbahaya dan pemilikan itu bertujuan untuk mengedarkan dadah tersebut.

Jika berat dadah yang dijumpai pada anda melebihi berat sebenar yang ditetapkan dalam seksyen 37 da Akta Dadah Berbahaya, maka ia boleh dianggap bahawa anda sedang mengedar dadah tersebut.

Dalam kebanyakan kes dimana orang ditangkap dengan najis dadah, mereka akan mendakwa bahawa mereka tidak tahu dadah tersebut ada di situ. Prasangka adalah pendirian legal yang membolehkan mahkamah untuk menganggap kewujudan fakta tertentu berdasarkan bukti dan sokongan fakta lain.

  ASHIDA KIM LIVROS PDF

Malangnya, anda tidak tahu bahawa ada dadah yang tersorok di dalam beg tersebut dan anda telah disabit salah kerana memiliki dadah. Setiap daripada kesalahan ini mempunyai hukuman yang berbeza dan cara mahkamah menentukan jika anda bersalah atau tidak juga berbeza.

Hal ini membuktikan kesalahan memiliki dadah. Tips keselamatan tambahan Berhati-hati dan sentiasa berjaga apabila orang yang tidak dikenali atau rakan meminta bantuan anda menjaga atau membawa barangan mereka.

Kemudian, prasangka boleh digunakan untuk menganggap bahawa anda mempunyai pengetahuan tentang dadah di dalam beg tersebut dan oleh itu, anda memilikinya.

Chief keyboardist at Asklegal. Mana-mana orang lain yang mungkin mempunyai akses kepada dadah tersebut.

Akta Dadah Berbahaya, | PDF Flipbook

Trending Can Malaysian condo managements bedbahaya your access card if you don’t pay your fees? Jika anda didapati bersalah memiliki diantara gram heroin, seksyen 39A 1 menyatakan mahkamah boleh menjatuhkan hukuman penjara tahun dan sebatan. Anda diminta untuk berhenti dan diperiksa ketika sedang membawa beg rakan.

Break a promise, break my heart.

Perkara ini akan dijelaskan lagi dalam point ketiga. Seksyen 41B 1 Akta Dadah Berbahaya: Kedua-dua ini ditempatkan di seksyen 37 ADB, yang menyediakan senarai prasangka yang boleh digunakan dalam kes-kes dadah. Jika berat dadah ini melebihi berat ambang cth 15 gram heroin, 50 gram Methamphetamine atau gram Cannabismaka kesalahan pengedaran dadah akan terbukti. Prasangka mengedar pula bergantung pada berat dadah berkenaan.

Oleh itu, apabila kedua-dua anggapan ini memiliki dan mengedar digunakan seiring, ia sangat mudah untuk akga kesalahan memiliki dadah atau mengedar dadah. Menurut beberapa laporan berita, kerajaan dikatakan telah bwrbahaya untuk meminda undang-undang untuk memberikan kuasa budi bicara pada mahkamah untuk mengenakan bentuk hukuman yang lain selain dari hukuman mati.

Jadi bagaimana pihak mahkamah menentukan perkara itu sahih atau tidak? Jangan meninggalkan barang-barang kepunyaan anda tanpa dijaga atau tanpa diperhati di tempat awam. Perubahan dalam undang-undang hanya berlaku pada tahun Tiga kesalahan berkaitan dadah ini adalah kegunaan peribadi, pemilikan, dan mengedar. Kesalahan ini sering dibuktikan menerusi ujian dadahh yang dijalankan ke atas air kencing atau sampel darah orang yang dituduh dan ia membawa hukuman tidak melebihi RM5, atau hukuman penjara tidak melebihi 2 tahun.

  HITTLEMAN YOGA PDF

Untuk meringkaskan bagaimana prasangka memiliki berlaku, bayangkan situasi ini:. Mana-mana orang yang boleh menyokong cerita anda Butiran ini mungkin membolehkan berbzhaya berkuasa untuk menjalankan siasatan terperinci dan juga boleh digunakan untuk menyokong pembelaan anda di mahkamah jika anda didapati bersalah. Namun, jika anda disabit kesalahan memiliki sejumlah kuantiti berat dadah atau mengedar dadah, ikat jamin adalah tidak dibenarkan.

Seksyen 39A 1 dan 39A 2 di dalam ADB menyenaraikan peningkatan penalti jika dadah yang dimiliki melebihi berat yang tertentu. This article is for general informational purposes only and is not meant to be used or construed as legal advice in any manner whatsoever.

Walau bagaimanapun, ini tidak terhad kepada hukuman keras. Walau bagaimanapun, prasangka ini adalah boleh dihapuskan; dimana anda boleh membawa bukti untuk menidakkan atau menafikan hakikat bahawa anda mempunyai pengetahuan tentang dadah tersebut, atau anda tidak mengedar dadah berkenaan.

Pada tahuntelah dihuraikan di Parlimen bahawa jenayah bernahaya dadah antara dan sebenarnya telah meningkat walaupun hukuman mati mandatori dijalankan. Terbaru, hukuman mati mandatori sekali lagi mendapat perhatian Menteri Perundangan Azalina Othman yang menggesa kajian semula hukuman mati mandatori.

Akta Dadah Berbahaya, 1952

Anda juga mungkin menghadapi penahanan tanpa bicara di bawah Akta Dadah Berbahaya Langkah-Langkah Pencegahan Khasdi mana seseorang boleh ditahan di bawah perintah menteri bagi suatu tempoh tidak melebihi dua tahun jika dikaitkan atau terlibat dalam pengedaran dadah. Ask me about the tramp joke instead.

Click here for the English version ] Di Malaysia, dadah berbahaya sentiasa dianggap sebagai ancaman kepada masyarakat.

Oleh sebab itu, sangat penting untuk anda mempunyai asas kefahaman tentang undang-undang dadah di Malaysia, walaupun anda bukan seorang pengguna atau penyeludup. Click here for the English version ]. All articles have been scrutinized by a practicing lawyer to ensure accuracy.